مدت زمان اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 موضوعی است که در قالب چند عنوان بدان می پردازیم:
مدت زمان اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 در دیوان عدالت اداری
کمیسیون ماده صد شهرداری از جمله مراجع اختصاصی اداری موضوع تبصره دو الحاقی مورخ 1402.2.10 به ماده سه قانون دیوان عدالت اداری است.
با عنایت به تبصره مذکور و تبصره دو ماده 16 همان قانون، رای قطعی کمیسیون ماده صد:
برای اشخاص داخل کشور سه ماه و برای افراد مقیم خارج از کشور، شش ماه از تاریخ ابلاغ رأی یا تصمیم قطعی مرجع مربوط مطابق قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) است.
کمیسیون ماده صد مکلف است در رأی خود تصریح نمایند که این رای ظرف مدت مزبور در دیوان قابل اعتراض است.
در مواردی که ابلاغ، واقعی نبوده و ذینفع ادعای عدم اطلاع از آن را بنماید شعبه دیوان در ابتداء به موضوع ابلاغ رسیدگی می نماید.
دادنامه هایی از دیوان عدالت اداری صادر شده که مفاد آنها مرتبط با موضوع مدت اعتراض به آرای قطعی کمیسیون ماده صد در دیوان عدالت اداری است از جمله:
1-دادنامه وحدت رویه شماره ۱۴۰۱۰۹۹۷۰۹۰۵۸۱۰۳۸۵ مورخ 1401.3.3
الف- تعارض در آراء محرز است.
ب- اولاً: به موجب تبصره ۲ ماده ۱۶ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ از زمان تصویب این قانون، مهلت تقدیم دادخواست راجع به موارد موضوع بند (۲) ماده (۱۰) این قانون برای اشخاص داخل کشور سه ماه از تاریخ ابلاغ رای یا تصمیم قطعی مرجع مربوط مطابق قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی است.
ثانیاً: براساس حکم مقرر در ماده ۱۲۲ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، در موارد سکوت در این قانون، مقررات قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی بر موضوع حاکم خواهد بود و با توجه به اینکه قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری در مـورد تعداد روزهای ماه حکمی ندارد و براساس مـاده ۴۴۳ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مقرر شده است که ماه سی روز است و با لحاظ حکم مقرر در مـاده ۴۴۵ این قـانون مبنی بر اینکه مـوعدی که ابتدای آن تاریخ ابلاغ یا اعلام ذکر شده است روز ابلاغ و اعـلام و همچنیـن روز اقدام جزء مـدت محسوب نمیشود، بنابراین رای شمـاره ۱۴۰۰۳۱۳۹۰۰۰۰۸۳۲۴۴۲-۵؍۴؍۱۴۰۰ صادره از شعبه چهارم بدوی دیوان عدالت اداری که مهلت اعتراض به آرای مراجع اختصاصی اداری را سه ماه و جمعاً ۹۰ روز از تاریخ ابلاغ رای قلمداد و به دلیل تقدیم دادخواست در خارج از مهلت زمانی مزبور در قالب قرار رد شکایت صادر شده است، صحیح و منطبق با موازین قانونی است.
این رای به استناد بند ۲ ماده ۱۲ و ماده ۸۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ برای شعب دیوان و سایر مراجع اداری در موارد مشابه لازمالاتباع است.
2-اعتراض ذینفعان دیگر رای ماده صد
قاعدتاً مهلت اعتراض تمام ذینفعان رای کمیسیون ماده صد نیز به همان ترتیب پیش گفته است اما منظور از دیگر ذینفعان چیست؟
دادنامه شماره 215 مورخ 1369.9.20 هیات عمومی دیوان عدالت اداری در این ارتباط است:
صرف نظر از این که بر اساس آیین دادرسی و رویه محاکم قضایی جمهوری اسلامی ایران دعوی هر شخص ثالث و متضرر از احکام مسموع بوده و با احراز ذینفع بودن وی سمت او برای طرح دعوی مسموع است و صرف نظر از این که مستنبط از اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی هر زیاندیده ومتضرر حق تظلم و طرح دعوی و شکایت دارد اساساً نظر به این که برابر تبصره یک ماده صد قانون شهرداریها “کمیسیون پس از وصول پرونده به ذینفعاعلام مینماید توضیحات خود را کتباً ارسال و…. کمیسیون به تقاضای ذینفع به موضع رسیدگی خواهد کرد….” کلمه ذینفع در تبصرههای دیگر مادهصد قانون شهرداری منجمله تبصره ۴” تکرار شده و برابر تبصره ۱۰ برای مالک یا قائم مقام او حق اعتراض برای کمیسیونهای بدوی تصریح شده استو طبیعی است مستأجر که مصداق بارز قائم مقام مالک” در استیفای منافع بوده و حتی در مدت اجاره “مالک منافع” مورد اجاره است مصداق بارز”ذینفع” در اعتراض و شکایت از آراء کمیسیونها هم میباشد.
از طرفی چه بسا وقوع تخلف ساختمانی به وسیله مالک و سکوت او در مقابل آراء صادرهاز کمیسیونها حقوق مستأجر در معرض تضییع و تقویت قرار گیرد. بنا به مراتب مارالذکر رأی صادره از شعبه سیزدهم تأیید و ابرام میگردد.
همچنین در دادنامه شماره 115 مورخ 1392.2.23 هیات عمومی دیوان عدالت اداری نیز آمده است:
اولاً: از این حیث که شعبه 27 دیوان عدالت اداری، همسایه مجاور معترض به رای کمیسیون بازنگری ماده 100 قانون شهرداری را به عنوان ذی نفع تلقی نکرده است و مبادرت به صدور قرار رد شکایت کرده است و در همان حال شعبه 28 دیوان عدالت اداری، در مورد مشابه شکایت شاکی (همسایه مجاور معترض به رای کمیسیون بازنگری ماده 100 قانون شهرداری) را قابل استماع دانسته است تعارض محرز است.
ثانیاً: نظر به این که مطابق آراء شماره 832- 1384.12.21و 215-1369.9.20 هیات عمومی دیوان عدالت اداری، شکایت اشخاص ذی نفع از تصمیمات کمیسیونهای ماده 100 قانون شهرداری در دیوان عدالت اداری قابل استماع شناخته شده است و در موضوع تعارض اعلامی، همسایه مجاور ملک موضوع رای کمیسیون بازنگری ماده 100 قانون شهرداری به عنوان ذی نفع قابل شناسایی است و به تبع آن حق شکایت به خواسته ابطال رای کمیسیون ماده 100 قانون شهرداری را نیز داراست، بنابراین رای شعبه 28 دیوان عدالت اداری در حدی که شکایت را قابل استماع دانسته است صحیح و موافق مقررات است. این رای به استناد بند 2 ماده 19 و ماده 43 قانون دیوان عدالت اداری برای شعب دیوان و سایر مراجع اداری مربوط در موارد مشابه لازم الاتباع است.
مدت زمان اعتراض دیگر به رای کمیسیون ماده صد، مربوط به مرحله قبل از دیوان است که ذیلاً بدان می پردازیم.
مدت یا مهلت اعترض به رای کمیسیون بدوی در کمیسیون هم عرض
رای کمیسیون ماده صد شهرداری، ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ، قابل شکایت در کمیسیون دیگر خواهد بود.
این کمیسیون دیگر که در تبصره بدان اشاره شده، در واقع هم عرض کمیسیون نخست است که مسامحتاً بدان کمیسیون تجدیدنظر ماده صد می گویند.
به موجب تبصره 10 ماده 100 قانون شهرداری: در مورد آراء صادره از کمیسیون ماده صد قانون شهرداری هرگاه شهرداری یا مالک یا قائم مقام او از تاریخ ابلاغ رأی ظرف مدت ده روز نسبت به آن رأی اعتراض نماید، مرجع رسیدگی به این اعتراض کمیسیون دیگر ماده صد خواهد بود که اعضای آن غیر از افرادی می باشند که در صدور رأی قبلی شرکت داشته اند. رأی این کمیسیون قطعی است.
بیشتر بدانید: ممنوعیت دخالت در صلاحیت کمیسیون ماده صد
با امید به اینکه مورد استفاده کاربران گرامی قرار گرفته باشد، متذکر می گردد این مطلب به تاریخ 21 آذر 1403 توسط مسعود فریدنی ( وکیل دعاوی شهرداری ) در خصوص مدت زمان اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 تدوین گردیده است.