عوارض ورود به محدوده روستا قانونی است یا خیر؟

عوارض ورود به محدوده روستا

عوارض ورود به محدوده روستا و هزینه تغییر کاربری اراضی روستایی و حتی تفکیک اراضی یاد شده از مواردی است که ممکن است بر اساس قیاس با زمین های واقع در محدوده و حریم شهر، دریافت آنها قانونی قلمداد گردد.

در مورد قدرالسهم شهرداری از افراز و تفکیک اراضی شهری، مستند به تبصره سه ماده 101 اصلاحی قانون شهرداری، دریافت قدرالسهم بر اساس ضوابط مندرج در ماده مذکور قانونی است.

در مورد هزینه تغییر کاربری املاک شهری نیز در صورت ایجاد ارزش افزوده بر اساس آرای سال های اخیر هیات عمومی دیوان عدالت اداری، با لحاظ تشریفاتی، دریافت عوارض ارزش افزوده ناشی از تغییر کاربری مجاز است.

در خصوص هزینه ورود به محدوده شهر نیز با لحاظ شرایط مندرج در تبصره چهار قانون تعیین وضعیت املاک واقع در طرحهای دولتی و شهرداریها ، دریافت حداکثر تا ۲۰% از اراضی مالکان مجاز است.

در این بین سوالی به این بیان قابل طرح است که :

آیا دریافت عوارض ورود به محدوده روستا و هزینه تغییر کاربری اراضی روستایی توسط دهیاری ها مجاز است یا خیر؟

هیات عمومی دیوان عدالت اداری در این خصوص دادنامه ای به شماره 1443 در تاریخ 1398/7/16 صادر نموده که در زیر درج می گردد.

دادنامه ابطالی دیوان عدالت اداری در خصوص ورود به محدوده روستا و تغییر کاربری

صرف نظر از اینکه از طرف سازمان بازرسی کل کشور مصوبه مورد اعتراض مغایر اصل ۵۱ قانون اساسی و ماده ۴ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت اعلام شده ولی مصوبه مغایرتی با قوانین اعلام شده ندارد زیرا اصل ۵۱ قانون اساسی در خصوص اخذ مالیات بر خلاف مقررات قانونی است و بنیاد مسکن نیز به عنوان مؤسسه عمومی غیردولتی از شمول ماده ۴ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت خارج است، اما با توجه به اینکه شیوه‌نامه مستنداً به تبصره بند (ب) ماده ۵ قانون منع فروش و واگذاری اراضی فاقد کاربری مسکونی مصوب ۱۳۸۱/۵/۶ و ماده ۴ قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب ۱۳۸۷ به تصویب رسیده و در مواد اشاره شده چنین اختیاری به بنیاد مسکن داده نشده است که نسبت به اخذ بخشی از املاک آنها در قبال موافقت با تغییر کاربری یا ورود اراضی به محدوده روستا اقدام کند، بنابراین از این جهت مصوبه خارج از اختیارات وضع شده و مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۸  قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ابطال می‌شود.

گفتنی است که متن مقرره مورد اعتراض به این قرار بوده است:

شیوه‌نامه تفاهم با مالکین متقاضی تفکیک اراضی روستایی

در راستای اجرای تبصره بند «ب» ماده ۵ قانون منع فروش و واگذاری اراضی فاقد کاربری مسکونی مصوب ۱۳۸۱/۵/۶ مجلس شورای اسلامی و ماده ۴ قانون ساماندهی وحمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب ۱۳۸۷ مجلس شورای اسلامی و به منظور ضابطه مند نمودن نحوه توافق با مالکین اراضی داخل یا خارج از محدوده روستا که به لحاظ نیاز متقاضی دریافت خدمات فنی به منظور قرار گرفتن در محدوده روستا، تغییر کاربری یا تفکیک اراضی می‌باشند، این شیوه‌نامه جهت چگونگی تعامل با آنان ارائه می‌گردد.


با این همه محتمل است که در پی وضع قانون درآمد پایدار و هزینه شهردای ها و دهیاری ها به دهیاری ها نیز اجازه دریافت چنین هزینه هایی اعطا گردد.

این مطلب توسط مسعود فریدنی ( وکیل پایه یک دادگستری) در مورد هزینه تغییر کاربری و عوارض ورود به محدوده روستا تدوین گردیده است.

2 دیدگاه. Leave new

  • علیرضا
    2023-12-05 06:58

    باسلام و تحیت
    ضمن تشکر از ارائه مطالب مفیدتان ، به عرض می رساند در منطقه دهشاد زمین با کاربری باغ ویلا که دارای سند تک برگ نیز است دارم قبلا جواز ساخت نیز از دهیاری گرفته ام امروز برای تمدید جواز مراجعه کرده ام می فرمایند باید عوارض الحاق به روستا پرداخت نمایید بفرمایید آیا این عوارض قانونی است ؟

    پاسخ
    • مسعود فریدنی
      2023-12-08 00:42

      درود
      همان طوری که پیش بینی می شد این عنوان عوارض یعنی «عوارض ارزش افزوده ناشی از الحاق به بافت»در روستاها نیز به تصویب رسید و سقف آن سی درصد ارزش افزوده ایجاد شده در ملک است.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.