عوارض تغییر کاربری شهرداری یا به تعبیر صحیح تر، عوارض ارزش افزوده ناشی از تغییر کاربری به این معناست که وقتی کاربری ملکی از کاربری کم ارزش تر به کاربری ارزنده تر تغییر می یابد مثلاً کاربری آموزشی به مسکونی یا کاربری فضای سبز به تجاری تغییر پیدا می کند، ارزش ملک بیشتر می شود.
مسئله نخست این است که آیا مالک در چنین شرایطی بایستی در قبال ارزش افزوده ایجاد شده به شهرداری وجهی بپردازد یا خیر؟
پاسخ از این قرار است که بر خلاف آراء سابق هیات عمومی دیوان عدالت اداری، نظر هیات عمومی دیوان در سال های اخیر این است که دریافت عوارض ارزش افزوده ناشی از تغییر کاربری مجاز است.
نکته اینکه تغییر رویه دیوان در قبال مسائل شهرداری ها نه تنها در بحث عوارض ارزش افزوده ناشی از تغییر کاربری که در مورد موضوعات دیگری مانند عوارض بعد از کمیسیون نیز به نفع شهرداری ها کاملاً آشکار است.
مسئله دوم کیفیت وضع و وصول عوارض تغییر کاربری شهرداری است.که در این راستا عین رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره 140009970905811072 مورخ 1400/3/29 به جهت ارتباط با مطلب ذیلاً درج می گردد.
رای دیوان عدالت اداری در خصوص عوارض تغییر کاربری شهرداری
هرچند براساس آرای متعدد هیأت عمومی دیوان عدالت اداری از جمله دادنامه شماره 367 الی 381-8؍3؍1397 این هیأت، وضع عوارض ارزش افزوده ناشی از طرحهای توسعه شهری و تغییر کاربری توسـط شوراهای اسلامی شهر مغایر با قانون و خارج از حدود اختیار تشخیص نگردیده است، لکن ذکر قیود ناظر بر اخذ وجوه امانی یا ضمانت نامه بانکی به شرح مندرج در مصوبه مورد شکایت از این حیث که قبل از طرح در کمیسیون موضوع ماده 5 قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران از شهروندان وجه اخذ میشود، فاقد مبنای قانونی است و بر همین اساس ماده 4 تعرفه عوارض سال 1399 شهرداری اراک که تحت عنوان عوارض ناشی از تغییر کاربری املاک به تصویب شورای اسلامی شهر اراک رسیده، خلاف قانون و خارج از حدود اختیار است و مستند به بند 1 ماده 12 و ماده 88 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال 1392 ابطال میشود. با اعمال ماده 13 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری و تسری اثر ابطال مصوبه به زمان تصویب آن موافقت نشد.
مستندات قانونی خاص در مورد مباحث تفکیک،ورود به محدوده و تغییر کاربری (تکمیلی مورخ دوم مرداد 1403)
به منظور بروزرسانی مطالب ارائه شده، سه مستند مهم در خصوص موارد پیش گفته در زیر درج می گردد.
گفتنی است که قوانین بودجه، اعتبار سالانه دارند. و قانون برنامه هفتم نیز صرفاً در محدوده زمانی بین سال های 1403 تا 1407 معتبر است با این حال سه مستند اخیر خصوصاً تصریحات قانون برنامه هفتم، حسب مورد و با رعایت قلمرو زمانی اعتبار آنها در اختلافات بین مالکین و شهرداری در مباحثی مانند میزان قدرالسهم ماده 101، ارزش افزوده ناشی ناشی تغییر کاربری و قدرالسهم ورود به محدوده، قابلیت استناد دارند.
مشخص نیست که چرا چنین احکام مهم و البته منصفانه ای به صورت قانونی دائمی به تصویب نمی رسند و ضمن قوانینی درج می گردند که دارای مهلت و اعتبار زمانی معین می باشند!!
با این حال در همین حد نیز به نفع مالکین و مردم است و از این جهت گام مثبتی است.
ناگفته پیداست که لااقل در فروض خاصی مانند تعلق سه تکلیف مالی، پرداخت قدرالسهم ماده 101،ورود به محدوده و تغییر کاربری، تنها نامی از مالکیت باقی می ماند!
مستندات به قرار زیر می باشند:
1-به موجب بند «ف» تبصره 8 قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور مصوب: 1400.12.25
در برخورد با مالکان زمینهایی که در طرحهای بازنگری و یا الحاق به طرحهای جامع، هادی و تفصیلی شهرها توسط شورای برنامهریزی و توسعه استانها و یا شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، اراضی آنها به محدوده شهر ملحق میشود، پس از ابلاغ طرح تفصیلی شهرها در صورت عدم نیاز به تفکیک زمین، صرفاً براساس تبصره (۴) ماده واحده قانون تعیین وضعیت املاک واقع در طرحهای دولتی و شهرداریها مصوب 1367.8.29 عوارض آنها محاسبه و در صورت نیاز به تفکیک زمین، صرفاً به موجب ماده(۱۰۱) قانون شهرداری مصوب1334.4.11 با اصلاحات و الحاقات بعدی با آنها برخورد میشود
2-در بند «ر» تبصره 8 قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور مصوب 1401.12.24مجلس شورای اسلامی نیز آمده است:
در برخورد با مالکان زمین هایی که در طرح های بازنگری و یا الحاق به طرح های جامع، هادی و تفصیلی شهرها توسط شورای برنامه ریزی و توسعه استان ها و یا شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، اراضی آنها به محدوده شهر ملحق می شود، پس از ابلاغ طرح تفصیلی شهرها در صورت عدم نیاز به تفکیک زمین، صرفاً بر اساس تبصره (۴) ماده واحده قانون تعیین وضعیت املاک واقع در طرح های دولتی و شهرداری ها مصوب 1367.8.29 عوارض آنها محاسبه و در صورت نیاز به تفکیک زمین، صرفاً به موجب ماده (۱۰۱) قانون شهرداری مصوب1334.4.11با اصلاحات و الحاقات بعدی با آنها برخورد می شود.
احکام مهم «قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران» (1403-1407) مصوب 1403.3.1 در مورد مباحت تفکیک،تغییر کاربری و وروده به محدوده :
طبق بند «ث» ماده 50 قانون مذکور:
۱– محاسبه و وصول عوارض الحاق، تغییر کاربری و یا سهم خدمات دریافتی مالکانی که اراضی آنها در قالب طرحهای بازنگری یا بهصورت موردی به طرحهای جامع، هادی و تفصیلی شهرها توسط شورای برنامهریزی و توسعه استانها و یا شورایعالی شهرسازی و معماری ایران، به محدوده شهر الحاق میشود؛ در صورت عدم تفکیک زمین، صرفاً بر اساس تبصره (۴) مادهواحده قانون تعیین وضعیت املاک واقع در طرحهای دولتی و شهرداریها مصوب 1367.8.29و در صورت تفکیک زمین، صرفاً بر اساس ماده (۱۰۱) قانون شهرداری مصوب1334.4.11با اصلاحات و الحاقات بعدی انجام میشود.
در طرحهای ساماندهی و طرحهای خاص شهرداریها که اراضی با کاربریهای مختلف به مسکونی تغییر کاربری داده شده و تفکیک میگردند، عوارض تغییر کاربری یا سهم خدمات دریافتی شهرداریها صرفاً بر مبنای ماده (۱۰۱) قانون شهرداری محاسبه و وصول میشود.
۲– در صورتی که برای اجرای طرحهای تولید مسکن، زمینهای دولتی سایر دستگاهها و یا زمینهای زراعی و باغی غیردولتی توسط وزارت راه و شهرسازی پس از اخذ مصوبه شورایعالی شهرسازی و معماری ایران و در چهارچوب آن وارد محدوده شهر شود، با رعایت تبصره (۲) ماده (۹) قانون جهش تولید مسکن بدون نیاز به پرداخت هرگونه عوارض تغییر کاربری، سهم خدمات، تفکیک یا ورود به محدوده، فقط کلیه شبکههای معابر به اضافه درصدی از مساحت زمینها طبق قوانین موجود به شهرداری واگذار میگردد. در اینصورت تأمین کلیه خدمات و زیرساختها در تعهد وزارت راه و شهرسازی و دولت است. سهم مالکینی که اراضی خود را برای این موضوع در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار میدهند بسته به تراکم منظور شده، درصدی خالص از زمینهای با کاربری مسکونی است که نحوه اجرای آن با رعایت حقوق اشخاص مطابق آیین نامه ای که توسط وزارت کشور با همکاری وزارتخانه های راه و شهرسازی و دادگستری در چهارچوب قوانین تهیه میشود و بهتصویب هیأت وزیران می رسد، ابلاغ میگردد. اراضی الحاقی به محدوده شهرها توسط وزارت راه و شهرسازی از پرداخت عوارض قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 1374.3.31 با اصلاحات بعدی معاف است.
تبصره ۱- در خصوص موقوفات مطابق ضوابط مربوط به خود عمل میشود.
تبصره ۲- اشخاص در خصوص سهم موضوع این بند میتوانند به مراجع قضائی اعتراض نمایند.
۳– در مورد الحاق اراضی دولتی و غیردولتی با کاربریهای مختلف به محدوده روستاها عوارض مربوط به قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها اخذ نمیگردد.
وزارت راه و شهرسازی مکلف است گزارش عملکرد این ماده را سالانه به مجلس ارسال نماید.
ارتباط با وکیل امور شهرداری در دیوان
جهت ارتباط با وکیل دعاوی شهرداری در دیوان عدالت اداری و اقامه دعوی علیه شهرداری های سراسر کشور در خصوص موضوعاتی مانند ابطال مصوبات غیر قانونی شوراهای اسلامی شهرها، ابطال توافق نامه های منعقده در مورد تغییر کاربری، اعتراض به آراء کمیسیون های ماده 100 و 77 ،کمیسیون مشاغل مزاحم و کمیسیون باغات،ابطال اقدامت تملکی و تصرفی شهرداری ها و مطالبه بهای ملک، گرفتن حکم احراز وقوع تخلف شهرداری و سایر دعاوی مرتبط با شهرداری ها با شماره تلفن 09123978117 ( به نام مسعود فریدنی) تماس بگیرد.
خدمات دفتر شامل ارائه مشاوره، تنظیم دادخواست و لایحه و اعلام وکالت می باشد.
از ارائه مشاوره رایگان به جهت مشغله کاری جداً معذوریم.