توقف اجرای رای داور و ارتباط آن با دادخواست ابطال رای داوری

توقف اجرای رای داور بویژه در مواردی که دلایل ابرازی معترض به رای داور یا هیات داوری از استحکام لازم برخواردار است، درخور توجه حقوقی است.

معمولاً اِشکالات آرای داوری به دلایلی که عمدتاً ناشی از فقدان دانش حقوقی داور یا داوران است ، قابل توجه می باشد.از این رو در ماده 489 قانون آیین دادرسی مدنی، هفت مورد به عنوان دلیل ابطال رای داور ذکر شده است که به نظر ما مهم ترین و پر کاربردترین آنها، بند یک ماده مذکور است در آنجا که قانونگذار بیان داشته است: «رای صادره مخالف با قوانین موجد حق باشد»

مسئله مهمی که در نظریه مشورتی ذیل نیز مورد سوال بوده،این است که صرف طرح دادخواست ابطال رای داور، دلیل بر صدور قرار توقف اجرای رای داور نیست.

لذا پیشنهاد می گردد بویژه در جایی که جبران خسارات ناشی از اجرای رای،دشوار است، به همراه خواسته ابطال رای داور، صدور دستور توقف اجرای رای داور،داوران یا موسسه داوری نیز مطرح گردد.

نکته دیگر آن است که با توجه به ماده 493 قانون یاد شده، دادگاه در قبال درخواست صدور دستور توقف اجرای رای داور و عملیات اجرایی آن، الزامی به صدور دستور توقف ندارد مگر در جایی که «دلایل اعتراض قوی باشد»  با ذکر این مقدمه در زیر نظریه مشورتی مورد نظر درج می گردد.

نظریه مشورتی در مورد شرایط توقف اجرای رای داور

استعلام:به موجب قسمت اخیر ماده ۴۹۰ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹ دادگاه مکلف است به درخواست ابطال رأی داور رسیدگی کرده، هرگاه رأی از موارد مذکور در ماده ۴۸۹ باشد حکم به بطلان آن دهد و تا رسیدگی به اصل دعوا و قطعی شدن حکم به بطلان، رأی داور متوقف می‌ماند و همچنین به موجب ماده ۴۹۳ این قانون اعتراض به رأی داور مانع اجرای آن نیست؛ مگر آن‌که دلایل اعتراض قوی باشد که در این صورت دادگاه قرار توقف منع اجرای آن تا پایان رسیدگی به اعتراض و صدور حکم قطعی صادر می کند و در صورت اقتضاء تأمین مناسب نیز از معترض اخذ خواهد شد.

پرسش این است که آیا به محض تقدیم دادخواست ابطال رأی داور در اجرای قسمت اخیر ماده ۴۹۰ قانون یادشده اجرای رأی داور متوقف خواهد شد یا این‌که قرار توقف و منع اجرای رأی داور منوط به احراز شرایط مقرر در ماده ۴۹۳ قانون مذکور؛ از جمله قوی بودن دلایل اعتراض نیز می‌باشد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه به شماره ۷/۱۴۰۰/۵۲۰ مورخ 2/6/1400

با توجه به تصریح ماده ۴۹۳ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹، صرف تقدیم دادخواست ابطال رأی داور موجب توقف اجرای رأی داور نیست؛ مگر اینکه دلایل اعتراض قوی باشد که در این صورت دادگاه قرار توقف اجرای رأی داور را صادر می کند. اخذ تأمین از خواهان دعوای ابطال به منظور صدور قرار توقف اجرا، الزامی نیست و دادگاه در صورت اقتضاء از معترض تأمین اخذ می کند.

بیشتر بدانید: ابطال رای داور جزو دعاوی مالی است یا غیر مالی؟

این مطلب در مورد شرایط توقف اجرای رای داور تدوین گردیده است.

از ارائه مشاوره رایگان معذوریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.